ARTEMISIA DRACUNCULUS - RANSKALAINEN RAKUUNA
Rakuuna on aromaattinen yrtti, joka kuuluuu aine 'fines herbesiin' sekä hollandaise, bernaise- ja tartarkastikkeisiin. Se maustaa ihanasti kanan, pateen, kalat, äyriäiset, salaatit  ja monet muut mausteiset ruoat. Tuore rakuuna on parasta, sillä siinä maku on voimakkaimmillaan.
ROHDOKSI: Lehtiä, jotka sisältävät runsaasti jodia, kivennäissuoloja, A- ja C-vitamiineja.
VAIKUTUS: Lisää ruokahalua, edistää ruoansulatusta, laukaisee kouristuksia ja on antiseptinen.
KÄYTTÖ: Nykyisin lähinnä vain mausteena.

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA – LAVENTELI
Laventelin ainutlaatuisessa tuoksussa vallitsee rauha ja puhtaus. Käytetään kuivattuna tuoksupusseihin ja liinavaatekaappiin. Tuoreet ja kuivatut lehdet sopivat liha- ja kalaruokien, viinin ja sitruunajuoman sekä jäätelön mausteeksi. Laventelin kukkia voit käyttää hillojen maustamiseen, laventeliviinietikkaan ja yrttisekoituksiin.
ROHDOKSI: Kukkia ja tuoreita kukkivia versonlatvoja.
VAIKUTUS: Hauduta teetä ja käytä hoidoksi päänsärkyyn, rauhattomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen. Haihtuva laventeliöljy on antiseptista, lievästi rauhoittavaa ja kipua poistavaa ja sopii etenkin hyönteistenpuremien ja lievien palovammojen hoitoon.

LIPPIA CITRIODORA – LIPPIA
Lippian välitön viehätys on sen lehdissä, joissa on puhdas ja kirpeä sitruunantuoksu. Hauduta lehdistä teetä. Silppua nuoria lehtiä hienoiksi juomiin, hedelmäjälkiruokiin, makeisiin, hyytelöihin, kakkuihin ja  kotijäätelöön. Lippiaa voi kasvattaa huonekasvina ruukussa. Ulkona kasvista saattaa tulla 150 cm korkea
ROHDOKSI: Hauduta lehdistä lievästi rauhoittavaa teetä keuhkoputkien ja nenän tukkoisuuteen, ruoansulatusvaivoihin, ilmavaivoihin ja pahoinvointiin.
VAROITUS: Pitkäaikainen runsas käyttö voi aiheuttaa vatsanärsytystä.

MENTHA – MINTUT
Minttua on perinteisesti käytetty myös lääkkeenä moniin tauteihin. Ruoanlaitossa se käy lampaaseen ja jauhelihaan sekä salaatteihin ja sellaisiin hedelmiin kuin appelsiini, banaani ja ananas. Se maustaa hienosti myös porkkanat, perunat, herneet, pavut, linssit, tomaatit ja munakoison. Aasiassa minttua käytetään curryyn, tuoresalaatteihin ja chutneyyn.
ROHDOKSI: Lehtiä, kukkivia versonlatvoja.
VAIKUTUS: Piparminttu; hauduta teeksi ja nauti ruoansulatusvaivoihin tai vilustumiseen, siemaile kylmää teetä nikotukseen tai ilmavaivoihin. Viherminttu, pyöröminttu ja piparminttu; liota lehtiä öljyssä ja hiero sitä kipeille alueille helpottamaan migreeniä ja lihaskipuja.

OCIMUM BASILICUM - BASILIKA
Basilika, joka lukeutuu yrttien parhaimmistoon, on peräisin Intiasta. Välimeren alueella basilika on hedelmällisyyden symboli. Tomaatti ja basilika sointuvat täydellisesti toistensa kanssa yhteen. Basilikan lehdet käyvät hyvin salaatteihin, juusto- ja munaruokiin, riisiin, pastaan, pitsaan, keittoihin, patoihin, kalan ja lampaan kera. Basilikalla voi tarvittaessa korvata korianterin ja mintun.
ROHDOKSI: Kasvin maanpäällisiä osia sekä tuoreena että kuivattuna.
VAIKUTUS: Kuivatusta kasvista valmistettu tee laukaisee kouristuksia ja edistää ruoansulatusta.
KÄYTTÖ: Pääasiallisesti mausteena, mutta myös ulkoisesti haavojen hoitoon.

ORIGANUM VULGARE – OREGANO
Oregano on italialaisen ja kreikkalaisen keittiön oleellinen osa ja sopii loistavasti tomaattiin, juustoon, papuihin, kesäkurpitsaan, munakoisoon, kalaan, naudanlihaan, jauhelihaan ja pitsoihin. Oregano sopii hyvin ruokiin, joissa on chiliä ja valkosipulia. Oreganon varret – pane hehkuvien grillihiilien päälle, jolloin ruoka saa hyvän aromin.
ROHDOKSENA: Hauduta teetä vilustumisvaivoihin, päänsärkyyn, tavallisiin maha- ja suolistovaivoihin ja hermostollisiin häiriöihin sekä yskään, väsymykseen ja kuukautisvaivoihin.

ROSMARINUS OFFICINALIS - ROSMARIINI
"Rosa marinus" tarkoittaa meren kastetta. Ilmeisesti roomalainen Plinius antoi nimen siksi, että roiskeet kastelivat lähellä rantaa kasvavia rosmariineja. Nykypäivänä tämä tärkeä rohto- ja taikakasvi on yksi välttämättömistä ruokayrteistämme. Rosmariini on kaikkien liharuokien ja marinointiliemien mauste.  Sen aromit tasoittavat rasvaisen lihan makua. Lisäksi se antaa pikantin aromin peruna-, sieni-, makaroni-, ja tomaattiruokiin sekä hernekeittoon. Voit maustaa sillä myös salaatinkastikkeen, kotikaljan, siman, säilöntäliemen tai jopa sujauttaa verson valkoviinipulloon. Sopivia seuralaisia rosmariinille ovat persilja, kirveli ja erilaiset sipulit.
ROHDOKSENA: Kylvyissä ja voiteissa rosmariini edistää verenkiertoa ja lievittää reumaattisia vaivoja sekä hermosärkyjä. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville. Eteerinen rosmariiniöljy ihoon hierottuna karkottaa hyönteisiä.

SALVIA OFFICINALIS – SALVIA
Salvia on yksi niistä vanhoista lääkeyrteistä, joita nykyisin käytetään mausteena. Salvia maustaa hienosti esimerkiksi ankan, possun ja makkarat. Se on verrattomasti parempaa tuoreena kuin kuivattuna. Pane lehtiä maksan ympärille ja paista voissa. Sekoita salviaa tuorejuustoon. Kasta taikinaan ja friteeraa; kasta nuoria lehtiä löysään kermavaahtoon ja tarjoile appelsiinin ja sokerin kera. Tee salviaviinietikkaa ja –voita.
SALVIAN LEHDET ROHDOKSENA: Edistävät ruoansulatusta, sisältävät estrogeenia, ovat antiseptisia ja torjuvat sienitauteja, auttavat ripuliin. Salviatee ja –viini vahvistavat verta ja hermoja. Tee vähentää hikoilua ja auttaa yskään.
Huom! ÄLÄ KÄYTÄ SUURINA ANNOKSINA PITKÄÄN.

THYMUS VULGARIS – TIMJAMI
Timjamin aromi tuntuu erityisen vahvana Välimeren maiden auringon lämmittämillä mäenrinteillä. Egyptiläiset tunsivat timjamin antiseptiset ja säilyttävät ominaisuudet, sillä he käyttivät timjamia palsamointiin.Timjami on korvaamaton bouguet garnissa, maustekimpussa yhdessä persiljan ja laakerin kanssa. Timjami maustaa hienosti monet liha-, kala- ja vihannespadat ja –keitot. Se sopii hyvin paahdettuun lampaaseen, naudan- ja sianlihaan, lintuun ja riistaan. Tuore timjami vie voiton kuivatusta.
ROHDOKSENA: Hunajalla maustettu tee parantaa yskää, vilustumista ja kurkkukipua. Kokeile myös rohdoksi unettomuuteen, huonoon verenkiertoon ja lihassärkyyn.

Ajankohtaista

Koroisten taimiluettelo 2018

Koroisten Puutarha Oy | Haagantie 63, 20380 Turku | Puh. 020 - 740 2406 | Fax  020 740 2407 | info@koroistenpuutarha.fi | Kotisivut: Arttu Arojoki